FAQ

Vulling van de FAQ?

 

Heb jij een vraag en antwoord voor de FAQ ??
Waar jij van vind die is handig voor de gebruikers van de website
Mail hem dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Was is de NBAT?


De Nederlandse Bond Aqua Terra (NBAT) is de overkoepelende organisatie voor ruim 100 verenigingen. De leden van die verenigingen hebben een kleurige hobby, de vivaristiek. Dat is een mooi woord voor het houden van een aquarium, terrarium of vijver


Wat is een huiskeuring?

De Landelijke Huiskeuring is een elk jaar terugkerende gebeurtenis, waarin de bondskeurmeesters van de NBAT stad en land afreizen om de via de verenigingen aangemelde vivaria aan hun spiedende blikken te onderwerpen. Zij doen dat aan de hand van de Keurwijzer ofte wel het keuringsreglement, waarin uitgebreid staat beschreven, waaraan de verschillende vivariumtypen moeten voldoen. De uitslag van hun activiteiten maken de keurmeesters 'van dienst' bekend tijdens de jaarlijkse Nationale Aqua Terra Dag in oktober.


Hoe kweek ik zelf planten in een vensterbankkasje?

De meeste planten in onze aquarium zijn eigenlijk moerasplanten:
ze kunnen zowel boven water als onder water goed leven!
Er zijn enkele "echte" waterplanten zoals waterpest die kunnen alleen onder water leven.
Het zelf kweken van aquariumplanten is eigenlijk heel eenvoudig: gewone potgrond, eventueel vermengd met wat wit zand volstaat. deze grond doe je eenvoudig in het kasje, zo'n vijf centimeter dik, en maak je goed nat.
Er hoeft geen water bovenop te blijven staan.
Dan doe je wat topjes, stekjes van planten erin, en zet de deksel erop. De eerste dagen hou je de beluchtingsopeningen dicht. Daarna een klein stukje openzetten.
klaar!
Van sommige planten kun je ook stukjes stengel, met een paar blaadjes eraan, op de bodem leggen, die moeten dan ook opnieuw uitlopen. Ik weet zo uit het hoofd niet meer welke, dus probeer maar wat uit...
Dit kasje staat bij mij in de winter binnen, op een verwarmde vensterbank, voor een raam op het noorden, dus niet in direkt zonlicht. De planten groeien dan wel, maar wat dun en lang. In de zomer gaat het kasje naar buiten, maar ook niet in direkt zonlicht. Dan groeien de planten snel en mooi vol uit.
Ik gebruik het ook voor planten die het blijkbaar even niet goed redden in het aquarium, ze krijgen dan de kans om nieuwe bladeren te vormen, zonder last te hebben van algen, en daarna doen ze het vaak veel beter!
Deze manier van kweken noemt men "emers" kweken, in plaats van "submers" = onder water...
Bij het terugzetten in het aquarium moet je de planten goed afspoelen, de wortels vrij maken van de aarde, en bij lange wortels er gerust een flink stuk afknippen. Deze te lange wortels zullen toch beschadigen bij het planten, en dan afsterven (afval in aquarium). Zorg dat je genoeg wortels eraan laat om de plant goed te kunnen verankeren.
Sommige planten hebben emers een iets ander uiterlijk of kleur dan submers. Je zult zien dat de plant zich weer opnieuw aanpast (kleur) als die weer onder water komt. Na een korte overgangsperiode gaat de plant meestal goed verder met groeien.
Het is leuk om te doen, en er is weinig werk aan, zo nu en dan de bodem opnieuw bevochtigen, maar dat hoeft niet vaak. Soms komen er algen op de bodem, gewoon laten zitten, bij het terugplaatsen van de planten opletten dat je alles goed afspoelt.
Met een vork hark ik soms voorzichtig door de bovenste laag van de aarde, om te voorkomen dat er een harde ondoordingbare laag ontstaat, die geen lucht meer toelaat.
Bij mij is de laatste (winter-)kweek eigenlijk te lang in het kasje blijven zitten, (genoeg planten in het aqarium..) het is een heel oerwoudje geworden, maar daar haal ik genoeg stekjes vandaan om de zomerkweek weer mee te starten.